Krigsveteraner WW1
Smiler skratt FÄRDIGcopy
Smiler-Trädgård helfigur
Smiler-nätgardin
Smiler & Stan 20 MB-Redigera copy
Test med bildtext, vit kant
Ypreskrans Mindre. copy
Stantheman 3 MB

KRIGSVETERANER WW1

En berättelse om Brittiska krigsveteraner från första världskriget.

 

KRIGSVETERANER från första världskriget

År 1999 levde ca 450 krigsveteraner från första världskriget fortfarande i Storbritannien. The Royal British Legion är en organisation som bildades efter första världskrigets slut för att förbättra livet för hemvändande veteraner, genom dem fick jag kontakt med veteranen Arthur ”Smiler” Marshall, då 102 år.

 

Jag fick möjlighet att träffa Smiler ett antal gånger i hans hem, ett fint litet hus i Surrey strax utanför London. Genom Smiler blev jag även inbjuden att följa med på en resa till Belgien och Frankrike för att återse de gamla frontlinjerna från kriget. Resan anordnades av avdelningen för första världskrigsveteraner inom The Royal British Legion och leddes främst av eldsjälen Dennis Goodwin. Tillsammans med ett tiotal veteraner och en engagerad grupp medföljare fick jag följa med på en oförglömlig och känslosam resa.

Sista gången jag träffade Smiler var han 106 år gammal, han gick bort 2005 när han var 108 år, då var han den sista överlevande Brittiska veteranen från kavalleriet i första världskriget.Klicka på bilden för att läsa artikel

om Smiler och resan.

Publicerad i DN 4/11 2000

Johanna Wulff Fotograf  johanna@johannafoto.se


© Copyright. Johanna Wulff 2019.