Kvinnor i Kenya
Gaudensia Juma 14pt
Lilian Ogwego
Caroline Okumo with baby
Veronica

KVINNOR I KENYA

Ett projekt om kvinnokooperativ i Kenya

KVINNLIG KRAFT I KENYA

I Kenya, liksom i så många andra afrikanska länder är det många gånger kvinnorna som står för en stor del av arbetsbördan och ansvaret för hemmet. Trots detta är det ofta svårt för dem att bli behandlade som jämställda och de viktiga besluten tas nästan uteslutande av männen.

 

Många kvinnor väljer att organisera sig i olika grupper och kooperativ för att stötta och hjälpa varandra, och för att tillsammans bli starkare. Ofta är kvinnorna änkor och många har förlorat sina män i Hiv/aids. Även om det borde finnas lika många änkemän av samma anledning är det vanligt att männen gifter om sig samt att kvinnorna ofta har en annan attityd om de är smittade och är mycket mer öppna kring det. De vet att de är de enda som kan försörja familjen och måste se till att få bromsmediciner och att organisera sig för att finna styrka och få hjälp att leva vidare.Trots många svåra förutsättningar hittar dessa kvinnor vägar och möjligheter och vågar vara positiva och hoppfulla. 


 I kontakt med den svenska biståndsorganisationen Vi-skogen har dessa kvinnor sedan fått hjälp med utbildning och att organisera sig, i vissa fall har de också fått fröer till sina odlingar. De här kvinnorna arbetar inom jordbruk och trädplantering men deras entreprenörsanda vet inga gränser. Många syr upp kläder, väver sjalar och producerar allt ifrån tvålar till spisar. De hjälper också ofta föräldralösa barn och handikappade.


 


Vi-skogen hjälper småbrukande bönder runt Victoriasjön i Afrika att bekämpa fattigdom och nöd genom trädplantering och agroforestry. De snabbväxande träd som planteras göder marken och kan planteras ute på åkern vilket ger ökade skördar av t ex bönor och majs. Familjerna kan klara vedbehovet, förbättra sin matproduktion och öka familjeinkomsterna genom försäljning av produkter som inte behövs i de egna hushållen. Detta ger förbättrade levnadsförhållanden. 

Agroforestry är samplantering av träd och grödor i kombination med djurhållning.

 

Vi-skogen initierades av Sten Lundgren och Monica Boёthius (dåvarande chefredaktör för tidningen Vi) 1983 och startade i West Pokot i Kenya. Nu finns Vi-skogen även i Tanzania, Uganda och Rwanda.

 

2008 firade Vi-skogen 25-årsjubileum och det var i samband med detta som projektet genomfördes. Hittills har man planterat  ca 120 miljoner träd runt Victoriasjön.


UTSTÄLLNINGAR:

Galleri Tu

6-14 juni 2009

Stockholm

Bagarmossens bibliotek

5:e september - 3:e oktober 2009

Stockholm

 

 

Johanna Wulff Fotograf  johanna@johannafoto.se


© Copyright. Johanna Wulff 2019.